בשנים האחרונות החלו הדרישות לדירות למגורים, אך נוצר מצב לא טוב, כי בעוד שהביקוש עולה מאד, ההיצע נשאר נמוך כשהיה, לכן עלה בקרב בעלי הדירות לגרום לפיצול דירה ליחידות דיור דבר המגביר יותר את היצע הדירות וגורם לבעל הדירה לתשואה רבה יותר מהדירה.
פיצול דירה ליחידת דיור – למה בכלל לפצל דירה?
השאלה המתבקשת היא למה כדאי לבצע חלוקת דירה ליחידת דיור? שאלה זו מעסיקה רבות את בעלי הדירה. לחלוקה זו ישנם יתרונות רבים:
מחירי הדירות בישראל עלו מצד ראשון ומצד שני עלה הביקוש לדירות קטנות. הדירות שנבנות הינן דירות גדולות דווקא, לכן פיצולי הדירות החלו לעלות כדי להתגבר על קושי זה.
אנשים רבים אינם מעוניינים לשכור דירה ולשלם מחיר גבוה הם מעדיפים לשכור דירות קטנות וזולות ולשלם מחיר מופחת.
בעלי הדירות רואים בפיצול הדירות הזדמנות לרווח כפול ומכופל במקום להשכיר את הדירה לאדם אחד שישלם מחיר מסוים. הם מפצלים את הדירה להרבה יחידות קטנות ומשכירים כל יחידה לאדם אחד, וכך מכפילים ואף משלשים את הרווח על דירה אחת.
אם כך ניתן לראות שכדאי לפצל את הדירה, אך האם ניתן לפצל את הדירה באופן חוקי בהחלט. חוק פיצול דירות 2018 תומך בפיצולי דירות באופן חוקי. גם לדעת החוק פיצול הדירה גורם להעלאת ערך הדירה ולרווח כפול למשכיר להנאת השוכרים הנהנים מדירות קטנות בשכר דירה מועט.
איך מפצלים דירה באופן חוקי
על פי החוק במדינת ישראל, חוק פיצול דירה 2018, פיצול הדירה שנעשה באופן לא חוקי הוא עבירה, שעליה עונשים כבדים. על פי החוק ניתן לפצל דירה לשתי יחידות דיור ואף לשלוש יחידות. כאשר מוכרים את הדירה, ניתן למכור כל יחידה בפני עצמה. לפיצול זה חייב להיות היתר מהעירייה או מהרשות המקומית, במידה ואין היתר, המפצל יקבל קנס גבוה ואף צו הריסה למבנה.
אז איך לפצל דירה בצורה חוקית בארץ
למרות שלפיצולי דירות ישנם יתרונות רבים, החוק בישראל אינו תומך בהם באופן גורף וכמעט ולא אושרו פיצולי דירות, אלא במקרים בהם שמדובר בדירה גדולה שחולקה לשני אגפים שבאגף השני גר בן משפחה, וכן החוק מתיר פיצול דירה לבן משפחה.
על פי החוק בישראל חוק פיצולי דירות לא יחול על מושבים וקיבוצים, ולכן אין היתר לבצע פיצול דירות במושבים, למעט מושבים שהוחרגו לצורך כך, כמו מושבים של מפוני גוש קטיף למשל.
תקנות פיצול דירות חוק פיצול דירות בבתים צמודי קרקע תתיר לפצל את הדירה לשתי יחידות דיור לצורך השכרה או מגורים לבן משפחה. בנוגע לפיצול דירה התיישנות אין התיישנות בחוק והמפצל צפוי לקנס כבד ולהריסת המבנה המפוצל. לכן לפני התחלת פיצול דירות יש לבדוק היטב את החוק לפני תחילת העבודה.